Home Bouw Aannemers willen kabinetsactie stikstofproblematiek

Aannemers willen kabinetsactie stikstofproblematiek

0
DELEN

Het kabinet moet snel met oplossingen komen voor de stikstofproblematiek, stelt Bouw & Infra Nederland. Door de problemen rondom stikstof liggen’‘vele duizenden grote en kleine’ bouwprojecten stil, of komen de projecten stil te liggen.

Dat schrijft aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland (AFNL) in een open brandbrief aan het kabinet. De aannemersfederatie is blij dat er – met het oog op Prinsjesdag – gewerkt wordt aan stimulerende maatregelen voor de woningbouw, maar spreekt ook haar zorg uit.

Die zorg is voornamelijk te vinden rondom het stikstofdossier. Onlangs vernietigde de Raad van State het Stikstofbesluit. Door de uitspraak mag er niet zomaar meer gebouwd worden in de buurt van een van de 118 Natura 2000-gebieden.

Talloze projecten onzeker

Natura 2000-gebieden zijn beschermde natuurgebieden waar een overschot of overbelasting van stikstof is waargenomen. Bij de bouw van wegen, huizen en andere zaken komt er stikstof vrij. Dat kan schadelijk zijn voor die natuurgebieden. Voorheen mocht er gebouwd worden, als dan achteraf maar voldoende gecompenseerd werd.

Nu kunnen vergunningen niet zomaar worden afgegeven, en zijn vergunningen ook ingetrokken. Daardoor komen talloze projecten op losse schroeven te staan. RTL Z concludeerde dat het op het gebied van de provincies alleen al om 1571 projecten gaat die onzeker zijn geworden.